HTML

Bolondgombák

Úgy olvastam, hogy a siker a gondolkozásmódon áll vagy bukik. Ezért én, Mézes B. Ödön köcsögfalvi lakos, nekiveselkedtem, hiszen csak nem lehet ez annyira nehéz. A célom, hogy a Bolondgombák névből egy sikeres brand-et építsek.

Ja, és írtam egy gyerekkönyvet, amit feleségem, Őz G. Ida, illusztrált. Ezt akarjuk eladni, ebben mérjük a brand sikerét. Itt van ni:


Ha esetleg bele akarsz olvasni, nézz be a weboldalunkra.

Friss topikok

Befektetés: Miért pont mesekönyv?

2014.02.04. 16:09 Mézes B. Ödön (Bolondgombak.hu)

Írtunk egy mesekönyvet és most el kéne adni. Most itt állunk. De ez nem egészen így indult. A könyv gondolata nagyjából a pénzügyi felhomályosodási folyamatom kezdetére taksálható. Nem pénzügyi befektetési céllal indult, hanem pont úgy, mint szerintem minden átlagos mesekönyv: Volt egy kisgyerekes apuka vagy anyuka - jelen pillanatban én - akit a gyermekei unszoltak, hogy meséljen nekik. És meséltem. Az a gyakorlat alakult ki nálunk, hogy amikor nyaralni mentünk fejből meséltem improvizált ökörségeket. Imádják a kölkök ezeket a sztorikat, még a 14 éves lányom is izgatottan várja őket esténként. Aztán egyik nap, Gidácska, az én gyönyörű feleségem (teljes nevén Őz G. Ida) bölcs dolgot javasolt: "Ha már megvetted ezt az okos telefont, miért nem veszed fel a meséket. Én begépelném, illusztrálnám és kiadhatnánk." Egyébként Gidácskának ez volt a történelem során az első (és utolsó) pozitív megjegyzése a telefonomra. Mi férfiak szeretjük a telefonokat, de el kell ismernem, hogy jogosak a fenntartásai. Az okos telefonokat ugyanúgy kéne forgalmazni, mint a cigarettát: Halálfejes képekkel és vastag betűs figyelmeztető felirattal. 

Telo doboz.jpg

Na de eltértem. Szóval a meséket felvettem, átválogattam, a jobbakat részleteiben kidolgoztam, Gidácska pedig megcsinálta hozzá ezeket az eszméletlen cuki rajzokat. Kerítettünk egy tökös tőkés társat, aki vállalta a pénzügyi kockázatot, lefutottuk a még szükséges köröket (lektorálás, tördelés stb.), és nyomdába majd a boltokba küldtük.
De, hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljak: miért pont mesekönyv, mint befektetés? Kezdéskor nem befektetésként gondoltunk rá, de később már igen. A mesekönyv (feltételezve, hogy jó a könyv) megfelel az ideális befektetés feltételeinek:

  • Nem avul el: A könyv pont annyira szórakoztató ma egy kisgyereknek, mint 20 vagy 50 év múlva
  • A maximális hasznot nem korlátozza az idő: A könyv elkészítéséhez egyszer kell sok időt belefektetni. Ha befut, akkor onnantól fogva a bejövő haszon már nem függ a befektetett időtől, azaz passzív jövedelemmé válik. (Vesd össze pl. egy ügyvéd munkájával: ahány ügyfelet kiszolgál, annyi pénzt keres. Ha leáll a munkával, nem keres több pénzt. Viszont ha befut a könyv, további munka nélkül termeli a pénzt.)
  • Ugyan intellektuális termék, de mégsem lopható: Az intellektuális termékeknek (szerződés minta, film, dal, szoftver, szakkönyvek…) van egy nagyon kellemes tulajdonságuk: 1x dolgozunk vele, és utána soxor adjuk el. Remek. Viszont hátrányuk, hogy többségében könnyen lophatóak, illegálisan másolhatóak. A mesekönyvnél ugyanez az előny megvan, de a lophatósági hátrány nem domináns. Egy mesekönyvnek a gyerek akkor örül a legjobban, ha a kinyomtatott példány ott van a kezében. A mesekönyvek torrent-rezisztensek.
  • Nincs fenntartási költség: 2000 példányt nyomtattuk, ami a mai magyar piacon alapvetően elég bátor próbálkozás. De ez összesen egy raklapnyi könyv, nem egy kezelhetetlen mennyiség. Ennek a tárolását meg tudjuk oldani ingyen akár éveken keresztül is. Vákuum fóliázott nylon csomagolásban bármeddig eláll. Ez nagyban csökkenti a kockázatokat, bőven hagyva időt arra, hogy a könyv befusson.
  • Alacsony befektetési költség: miután mindent magunk intéztünk, így a lektoráláson és nyomdaköltségen kívül csak a mi idő és energia ráfordításunk volt a kockázat.
  • Lehetőség a növekedésre: Ha a könyv befut, írhatunk újabbakat. Vannak még feldolgozatlan hangfelvételek bőven.

Egyetlen komoly negatív probléma van a mesekönyvvel. Csak menj be egy könyvesboltba és azonnal észreveszed: iszonyatosan erős a verseny a szegmensben. Viszont ha egyszer sikerül betörni az ismertségbe, a profit is magas lesz. 

Szólj hozzá!

Címkék: tanulás befektetés mesekönyv Gondolkodásmód Kockázat

A bejegyzés trackback címe:

https://bolondgombak.blog.hu/api/trackback/id/tr855798728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása